12/01/2017 Oossebeek klaar voor vismigratie?

Al gehoord van de Oossebeek?  Deze beek ontspringt in de buurt van Oudenaarde en vloeit in de Boven-Schelde niet ver van Welden.  Een blinde vlek in de zo mooie Vlaamse Ardennen en dat is natuurlijk niet aan de snuffelpalen van VVVA ontgaan, want de stad Oudenaarde heeft het licht op groen gezet voor de heraanleg van de Oossebeek ter hoogte van de bekende Zwadderkotmolen.  In het kader van de herstelprojecten
van de zwadderkotmolen_materVlaamse Overheid voor stroomminnende vissoorten, waaraan VVVA vzw haar medewerking aan verleent, verdient de Oossebeek natuurlijk ook onze volle aandacht.

De Oossebeek staat niet in verbinding met de Zwalm of de Maarkebeek, maar mondt rechtstreeks uit in de Boven-Schelde.  Daarom zien wij deze beek ook als een belangrijke waterloop voor vismigratie en als paai- en opgroeigebied voor vissen die vanuit de Boven-Schelde optrekken.

Een unieke mogelijkheid waarbij alle betrokken partijen moeten proberen de Milieudienst van de stad Oudenaarde te overtuigen van het belang van vismigratie in deze beek, en van de nood aan biotoopverbeterende maatregelen voor het herstel van vissoorten zoals beekforel, serpeling en kopvoorn.

Intussen zij er, dankzij de tussenkomst van VVVA vzw, al contacten gelegd met de Milieudienst van de stad Oudenaarde.  Als gevolg daarvan worden de heren A. Dillen (vaste visserijbioloog ANB-PVC) en P. Boets (vaste visserijbioloog en entomoloog PCM) binnenkort uitgenodigd op de koffie in het stadshuis van Oudenaarde om de mogelijkheden te onderzoeken hoe alle betrokken partijen kunnen meehelpen voor het herstellen van het visbestand en de correcte heraanleg van de loop van de Oossebeek.  Zij kunnen ook vanuit hun expertise en met terugkoppeling met onze VZW, de milieudienst advies verlenen over wat de verschillende vissoorten nodig hebben qua vismigratie-oplossingen en biotoopverbetering.  Binnen afzienbare tijd staat er een bemonstering op de planning van beide heren om het huidige visbestand in de Oossebeek in kaart te brengen.

We blijven jullie op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen!

G.V.

2 gedachten over “12/01/2017 Oossebeek klaar voor vismigratie?”

  1. Dat zijn hele goede berichten en het wordt er allemaal veel beter op voor iedereen dit is gewoon een goede investering voor de toekomst voor mens en natuur

    1. Bedankt voor je aanmoedigende woorden Bertus. Door zulke reacties krijgen we extra moed voor nog meer inzet!

Reacties zijn gesloten.